Logowanie do intranetu

Szukaj po słowach kluczowych lub skorzystaj z filtrowania

Działalność podstawowa
Status Partnera
SIG
Sektor

BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa

BROWIN jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Działalność w zakresie produkcji drożdży winiarskich rozpoczęła Ewa Kwapisz w 1979 r. Do roku 2013 przedsiębiorstwo funkcjonowało pod nazwą Biowin, następnie po procesach przekształceniowych w roku 2013 – kontynuuje działalność jako Browin. W ostatnich latach Browin systematycznie poszerzał zakres działania i budował potencjał firmy, dzięki czemu mógł stać się liderem rynku w kilku obszarach asortymentowych, o uznanych markach na rynku:

  • BROWIN – wszelkie niezbędne akcesoria do przygotowywania domowych przetworów, przede wszystkim wędliniarskie, winiarskie, piwowarskie, piekarnicze, serowarskie i gorzelnicze;
  • BIOOGRÓD – akcesoria ogrodnicze;
  • BIOTERM, SOENS i 2measure – urządzenia pomiarowe.

BROWIN inspiruje i stawia na edukację, łącząc tradycyjne wartości dobrej kuchni z poszukiwaniem nowych smaków i zdrowym stylem życia. BROWIN to zarówno czerpanie z tego, co najlepsze w wieloletniej tradycji firmy, jak też śmiałe patrzenie w przyszłość oraz wdrażanie innowacyjnych rozwiązań. Spółka stawia na nowoczesność. Systematycznie doskonaląc procesy, rozwijając produkty, poszerzając park maszynowy i inwestując w zasoby kompetencyjne, dąży do najlepszej jakości. BROWIN szuka inspiracji m.in. na rynkach międzynarodowych, odwiedzając branżowe imprezy targowe.

 

Na dzień dzisiejszy oferta Spółki obejmuje około 1 900 produktów. Nad rozwojem produktów czuwają zespoły R&D Tech, R&D Bio oraz Zarządzanie Produktem.

 

Od 2012 r. w przedsiębiorstwie znajduje się zespół R&D Tech, który zajmuje się tworzeniem i udoskonalaniem sprzętu oraz urządzeń pomiarowych ułatwiających domowe przetwórstwo produktów spożywczych. Prace tego działu przyczyniły się do stworzenia 7 wzorów przemysłowych, 9 wzorów użytkowych oraz 1 wynalazku – rurki fermentacyjnej cichej, a także 3 zgłoszeń w 2020-2021 (2 wynalazków i 1 wzoru użytkowego).. Od 2019 roku w Spółce funkcjonuje zespół R&D Bio, który zajmuje się opracowywaniem nowych, zaawansowanych produktów biotechnologicznych stosowanych w przetwórstwie owoców, zbóż i mleka. Prace zespołów R&D przyczyniły się do włączenia firmy do Polskiej Strefy Inwestycji w ramach Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej zgodnie z decyzją nr 11/2019 z dnia 11.04.2019. Wnioskodawca został uznany jako podmiot rozszerzający i dywersyfikujący gamę produktów o nowe rozwiązania.

Opis - zrealizowane projekty

  • Projekt #1W 2018 roku firma otrzymała dofinansowanie na wdrożenie prac B+R od Centrum Obsługi Przedsiębiorców w Łodzi na wprowadzenie do oferty balonów PET z korkiem. Balon wykonany jest z poli(tereftalan etylenu) (częściowo z recyklingu), jest nietłukący wyposażony w zakrętkę i szelki do przenoszenia. Obecnie oferujemy balony w 4 litrażach – dostosowane do różnych potrzeb naszych klientów. Balony mają szeroki otwór, dzięki którym są łatwe w myciu i wkładaniu lub wyjmowaniu owoców. Mają wytłoczoną skalę pomiarową ułatwiającą nastawianie wina. Są dopuszczone do kontaktu z maksymalnie 70% alkoholem, co czyni je idealnym także do macerowania nalewek.Projekt był podzielony na trzy etapy: budowa hali produkcyjnej; zakup środków trwałych (wtryskarki i rozdmuchiwarki); zakup wartości niematerialnych i prawnych (oprogramowanie). Został zakończony w 2020 roku.
  • Projekt #2W 2020 Spółka otrzymała dofinansowanie na wdrożenie prac B+R od Banku Gospodarstwa Krajowego na wprowadzenie do oferty bocznych i kątowych rurek fermentacyjnych. Rurki boczne pozwalają na zmniejszenie wysokości nastawu, ponieważ są niższe o 15 cm od tradycyjnych rurek (pasują do wszystkich pojemników, balonów oraz słojów dostępnym w naszej ofercie). Rurki kątowe są montowane z boku pojemnika fermentacyjnego, co umożliwia sztaplowanie tych pojemników. Ułatwiają tym samym produkcję domowych alkoholi osobom posiadającym niewiele miejsca w domu, garażu lub piwnicy. Rurki fermentacyjne sprawdzają się też znakomicie przy wyrobie domowych kiszonek. Projekt obejmuje zakup środków trwałych niezbędnych do produkcji ww. rurek i jest w trakcie realizacji. 

Innowacyjne produkty i usługi

  • rurka fermentacyjna cicha (wynalazek)
  • balony PET
  • słoje PET
  • Zakrętka do balonów
  • miodomierz
  • drożdże gorzelnicze z pożywką fermentujące do 21,3% alkoholu
  • drożdże winiarskie redukujące kwasowość moszczu
  • szynkowar w płaszczu wodnym
  • wędzarnia w garnku
  • wędzarnia balkonowa
  • dymogenerator
  • usługi laboratoryjne analiz soku, wina i innych alkoholi dla winnic i domowych wytwórców
  • zaworek do wężyków
  • otwieracz do słojów
  • docisk do przetworów

Działalność podstawowa

Badania i usługi R&D w żywności
Produkcja żywności i suplementów diety

Status Partnera

Partner Klastra

SIG

Zdrowa żywność i żywienie

Sektor

Przedsiębiorstwo

Adres

Pryncypalna 129/141, 93-373 Łódź

Kontakt

Tel: 48 42 2323200

E-mail: browin@browin.pl